Reflektif Cam
Reflektif cam, esasen güneş ısısını kesen metalik bir kaplamaya sahip sıradan düz camdır. Bu özel metalik kaplama aynı zamanda tek yönlü bir ayna etkisi sağlayarak dışarıdan görüşü engeller ve böylece mahremiyeti korur. Reflektif cam, esas olarak yapısal cephe camları için kullanılır.
Reflektif Cam Temka Glass’ın reflektif güneş kontrol camıdır.
Kaplamalı yüzey, Isıcam Ünitesinin içine (2 nolu yüzey) bakacak şekilde yerleştirilmelidir.
Monolitik olarak kullanılabileceği gibi, Yalıtım Camı Ünitesine şeffaf düz cam veya ısı kontrol kaplamalı cam ile entegre edilebilir.
Depolama
Cam paketler veya kasalar dikeyden 5o’lik bir açıyla depolanmalıdır. Kasaların eğilmesi gözlemleniyorsa daha fazla depolanmamalı ve sıra hemen paketten çıkarılmalıdır.
Cam paketler veya kasalar dışarıda saklanmamalıdır. Uygun sıcaklık ve nem koşullarının sağlandığı kapalı bir ortamda depolanmalıdır. Depolama için önerilen değerler: 9-25oC arası sıcaklık, nem <70%. Paketlerin ve kasaların depolanması sırasında yağmur, kar veya her türlü su ile temasından kaçınılmalıdır. Depolama sırasında camlar ıslandığında yüksek korozyon riski göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle camlar yoğuşma veya başka bir nedenle ıslanırsa, kurumadan hemen temizlenmelidir.
Paketlerin iskelelerden yüklenmesi veya boşaltılması iyi dengelenmiş olmalıdır.
Jumbo paketlerin saklanması için kauçuklu tahta takozlar tavsiye edilir.
Makinenin veya ayrı ebatların saklanması için ahşap veya metal (kauçuklu) takozlar tavsiye edilir.
Yerden kaynaklanan kot farklarını tolere edebilmek için damızlık ve takozlar lastik parçalar ile desteklenmelidir.
Tahta takozlar, fırında kurutulan gürgen veya kayın ağacından yapılmalıdır.
İçinde kırık veya çatlak cam bulunan ambalajlar saklanmamalıdır.
Şişecam Yüksek Yansıtıcı Cam’ın kaplanmış yüzeyi ile strafor arasında minimum temas olmasına dikkat edilmelidir. Strafor, kaplanmış yüzeyde güçlükle çıkarılabilecek noktalar bırakabilir.
Yıkama
Camları yıkamak için kullanılacak suyun sertliği maksimum 5o Fr ve pH 6-8 arasında olmalıdır. Yıkama suyunun elektrik iletkenliği, kaplanacak camlar için çevrim dışı olarak 1 µS/cm, ısıcam üniteleri için ise 30 µS/cm’den az olması tavsiye edilir. Camın çizilmemesi için çamaşır makinesinin fırçaları yumuşak olmalıdır. Camın üzerindeki su, kurutmadan önce hava bıçağı ile alınmalıdır.
Şişecam Yüksek Reflektif Cam’ın kaplanmış yüzeyi silindirlere temas etmemelidir. Cam makinede taşınırken silindirlere veya diğer parçalara sürtünmeden kaçınılmalıdır. Kenar işlemeden hemen sonra cam yıkanmalıdır.
Taşıma ve Taşıma (fabrikada)
Taşıma/taşıma, kesme ve kenar işleme sırasında; Vantuz, konveyör bant, makara ve benzeri ekipmanlar Şişecam Yüksek Reflektif Cam’ın kaplanmış yüzeyine temas etmemelidir.
Cam paketler veya kasalar dikeyden 5o açıyla taşınmalıdır. (Asla yatay değil) • Dış mekan taşımaları toz ve sudan korunan kapalı araçlarla yapılmalıdır.
Cam ambalajların içerisinde kırık veya çatlak cam bulunmamalıdır. Kırık veya çatlamış camlar, camları yan yana çizme riskine sahiptir ve yaralanmalara neden olabilir.
Cam paketler kauçuk veya ped zemin üzerine basılmalıdır. Metal veya ahşapla doğrudan temastan kaçınılmalıdır.
Cam paneller arasında toz veya kağıt gibi uygun bir serpiştirme malzemesi kullanılmalıdır. Uygun olmayan malzeme çiziklere, çatlaklara ve korozyona neden olabilir. Araya serpiştirme malzemesi olarak kağıt kullanılması durumunda pH 5,5-7 arasında olmalı ve yandığında kül bırakmamalıdır.
Tüm serpiştirme malzemeleri temiz ve kuru olmalıdır.
Yükleme ve taşıma ekipmanları hasarsız olmalıdır.
Taşıma sırasında araca cam paketler veya kasalar sabitlenmelidir.
Cam paketlerin veya kasaların araca yüklenmesi veya boşaltılması uygun ekipmanlarla yapılmalıdır. Uygun olmayan ekipman, kazalara ve cam kırılmalarına neden olabilir. Cam ambalajların çıkarılması dikkatli yapılmalıdır.
Kesme
Kesme işlemi sırasında, kesme makinesine cam tedarik edilirken, emme kauçuğu Şişecam Yüksek Reflektif Cam’ın kaplanmış yüzeyine temas etmemelidir. Bardağa çıplak elle dokunmaktan kaçınılmalıdır. Uygun temiz eldivenler kullanılmalıdır.
Kesme diski, kesme yağı ve kesme basıncı uygun şekilde kullanılmalıdır. Uçucu bir kesme yağı kullanılmalıdır.
Kesim işlemi tamamlandıktan hemen sonra cam kırılmalıdır.
Kesim masalarının yüzeyleri temiz ve pürüzsüz olmalıdır.
Kesilecek camın her tarafı aynı sıcaklıkta olmalıdır. Güneş ışığına maruz kalan camlar, geçici stresler nedeniyle düzgün kesilmeyebilir.
Camlara 480oC’nin üzerinde ısıl işlem uygulanırsa ikincil işlemlerden dolayı kesme ve kırılma sorunları meydana gelebilir.
Süreçler
Şişecam Yüksek Reflektif Cam’ın kenar işlemesi sırasında kaplanmış yüzey üzerinde basınç oluşturacak uygulamalardan kaçınılmalıdır. (Çift taraflı taşlama makinelerinin camı sıkıştırmak için kullanılan konveyör bantları, camı sabitlemek için kullanılan delme makinelerinin kayışları veya kulpları vb.) Temperleme işleminden önce merdanelerin kaplanmış yüzeye temas etmesi sağlanmalıdır. kaçınıldı.
Şişecam Yüksek Reflektif Camlar manuel olarak dikilmelidir. Taşlama işlemi gerekli ise camı kaplanmamış yüzeyden tutan makine ile yapılmalıdır. (Düzensiz şekiller için Intermac taşlama makinesi gibi.) Kullanılan sıvıların kaplamaya uygun olup olmadığı test edilmelidir.
Cam tutucular ile kaplanmış yüzeye uygulanan basınç nedeniyle delme işlemi önerilmez.
Emaye
Uygun performansın sağlanması için emaye kaplama uygunluğu vaka bazında test edilmeli ve emaye boya üreticilerinin onay ve garantileri alınmalıdır. .
Temperleme
Sertleştirme yatay olarak, silindirlerin Şişecam Yüksek Reflektif Cam’ın kaplanmış yüzeyine temas etmesinden kaçınılarak yapılmalıdır.
Camın kaplanmış yüzeyi yukarı doğru olduğundan ve rezistanslardan gelen radyasyonu yansıtacağından, üst ısıtma bölgelerinin sıcaklığı alt ısıtma bölgelerine göre minimum 20oC daha yükseğe ayarlanmalıdır. Seramik merdanelerin çalışma hızının şeffaf camın çalışma hızından %10 daha düşük tutulması tavsiye edilir. • Cebri konveksiyon tavlama fırınları ile tavlama işlemi kolaylıkla gerçekleştirilecektir. Camların sıcak hava kullanılarak ısıtıldığı cebri konveksiyon fırınlarında ısıtma süresi kısalacak ve seramik silindirlerden kaynaklanan bozulmalar daha az olacaktır.
Temperleme işleminden sonra, önceden haber verilmese bile lekeler daha net görülebilir. Bu nedenle kenar işleme sürecinde dikkatli olunmalıdır.
Isıcam Ünitesi (İGÜ) Üretimi
Camın iyi temizlendiğinden ve dış mastiklerin kaplamaya yapışmasının mükemmel olduğundan emin olmak önemlidir. Mastik üreticilerinin yönergelerine uyulmalı ve uygunluk testleri yapılmalıdır.
IGU üretimi sırasında alüminyum ara ayırıcı veya herhangi bir metal parça kaplanmış yüzey üzerinde kaymamalıdır.
Kaplanmış yüzey, IGU’nun (yüzey #2) içine bakmalıdır.
Temizlik
Monolitik olarak perdahlandığında cam, kurulumdan hemen sonra ve kirlenir kirlenmez temizlenmelidir. Temizlik için hafif deterjanlar ve yumuşak çözücüler kullanılmalıdır. Keskin nesnelerden ve aşındırıcılardan kaçınılmalıdır. Temizledikten sonra, bardaklar temiz su (tercihen demineralize su) ile iyice durulanmalıdır.